Nieuws & Agenda‎ > ‎

Campagne energie bewustzijn op Deventer scholen

Geplaatst 3 aug. 2011 10:27 door Onbekende gebruiker   [ 6 aug. 2011 06:10 bijgewerkt ]

Hovenschool op de Worp

Transition Towns Deventer is samen met Milieucentrum de Ulebelt en de gemeente Deventer een energie bewustzijn campagne op scholen gestart: Project Zonnestroom. De pilot van deze energie bewustzijnscampagne werd in maart 2011 gedraaid op de Hovenschool. Het profiel van de Hovenschool is natuur en milieu. De school wil kinderen liefde en eerbied voor alles wat leeft, groeit en bloeit bijbrengen. Dit komt tot uitdrukking in lessen, thema’s, de school(moes)tuin, het schoolgebouw en het streven om milieubewust met energie om te gaan.

De Hovenschool kreeg 61 zonnepanelen geïnstalleerd op hun dak. De zonnestroom wordt direct gebruikt door de school, het overschot wordt teruggeleverd aan het net. De opbrengsten zijn voor de school, de investering wordt in vaste termijnen terugbetaald aan de gemeente. Zo weet iedereen waar die aan toe is en waar die het voor doet.

Pilot op Hovenschool

De kinderen gingen klassikaal in gesprek over energie. Want energie, wat is dat eigenlijk? Waar gebruik je het allemaal voor? Hoe wekken we nu energie op? Wat is daar mis mee? En wat zijn dan duurzame energiebronnen?

Zonnehoven in actie op Worpfeest met bouwmodellen op zonnecellen

Naast het verhaal over opwekken van energie werd ook aandacht besteed aan de andere kant van de problematiek, energie besparing. De kinderen deden daarom mee aan een poster-wedstrijd waarin ze werden opgeroepen na te denken over manieren van energie besparen in hun eigen leven, thuis of op school. Ze mochten deelnemen aan de wedstrijd met elkaar, of met hun familie.

De kinderen deden mee aan verschillende energie-experimenten. Bijvoorbeeld een proef met de trekveer. Om te voelen hoeveel energie bijvoorbeeld een tv kost. Ook deden ze mee aan een race met zonneauto’s, leerden het verschil in stroomverbruik tussen een spaarlamp en een gloeilamp…En stelde al hun vragen over het onderwerp. Grote hilariteit om het team dat de experimenten begeleide, er was onder andere een hele gekke energie professor.

Theatergroep V.E.T. speelt Flash!

Het project werd afgesloten door de theatergroep V.E.T. met een show over energie…De gekke professor had een tijdmachine uitgevonden,waar een echt oermens uit kwam. Zo kregen de kinderen informatie over de geschiedenis van energie. Want hoe leefde ze nou in de oertijd… Gebruikte de mensen toen ook al energie?

Ook kwam er bezoek uit de toekomst,want in de toekomst hebben we het allemaal veel beter geregeld, dan doen we veel zuiniger met energie, en wekken we alles duurzaam op…Nou de Hovenschool is daar al mee begonnen, met hun zonnepanelen op het dak.

Het Visionair Educatief Theater is gesticht door de stichting Meemaken om kinderen op een creatieve wijze tegen de wereldproblematiek aan te laten kijken. Wij geloven dat de generatie van de toekomst buiten de “box” moet kunnen kijken om de technische en sociale problemen te benaderen. Wij geloven dat we hen per direct moeten betrekken bij de uitdagingen van de toekomst.

 Infobronnen

 

Comments