Nieuws & Agenda‎ > ‎

Zonnestroom goedkoper geworden dan fossiele stroom

Geplaatst 30 jul. 2010 07:44 door Onbekende gebruiker   [ 4 aug. 2010 05:00 bijgewerkt ]
Douwe Beerda leverde ons een berekening waarin hij laat zien dat zonnestroom in de loop van dit jaar goedkoper is geworden dan grijze stroom. Wij hebben zijn rekenmethode op onze cijfers toegepast en concluderen dat hij ook dan gelijk heeft.

De feiten

Om te beginnen de feiten : Kwalitatief goede zonnepanelen kunnen wij vandaag de dag bij de goedkopere Internet-leverancier of via inkoopcollectieven als Zonnehoven al bemachtigen voor rond de € 3,50 per WP, All-in en incl. BTW. De kostprijs van een kilowattuur (kWh) zonnestroom is gelijk aan de aanschaf- en onderhoudskosten gedeeld door de totale opbrengsten.
Deze panelen produceren in Nederland gemiddeld 0,88 kWh per Wp (Zie hier). We gaan uit van de optimale ligging van panelen op het Zuiden en in de ideale hoek van 36 graden. Een omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom die op het elektriciteitsnet past. Dit kost wat stroom waardoor gemiddeld 0,95 over blijft. Zonnepanelen produceren na 25 jaar nog minimaal 80% van hun begin-vermogen.

De rekensom : 2,8 cent per kWh goedkoper...!

Dus over 25 jaar levert 1 Wp zonnepaneel maximaal 25 x 0,88 x 0, 95 = 20,9 kWh. Inclusief de prestatiedaling van 20% / 25 = 0,8% per jaar is de productie 19 kWh in 25 jaar.  Hiervoor heb je dus € 3,50 betaald. Oftewel 18,4 cent / kWh. In juli 2010 staat de gemiddelde energieprijs op  21,2 cent per kWh (Zie hier). Dus zonnestroom is al 2,8 cent per kWh goedkoper dan grijze stroom !

Of andersom gerekend : Stel dat je deze 19 kWh met fossiele (grijze) stroom had ingekocht, dan kostte je dat 19 x 21,2 cent per kWh = € 4,03 en met deze zonnepanelen dus € 3,50. Dus ook al zou je een duurdere koop hebben of de onderhoudkosten duurder uitvallen, dan nog is zonnestroom, sinds ongeveer dit voorjaar, goedkoper dan gewone stroom. En dat verschil wordt in de loop der jaren alleen maar groter in die mate dat de energieprijzen stijgen.

Cijfers Agentschap/MilieuCentraal verouderd

Wij hanteren de Landelijke Opbrengst Berekening van Siderea en de prijzen uit onze eigen offertes. Siderea heeft  al een aantal jaar op 5 plaatsen in Nederland een simulatie met 2 sets identieke zonnepanelen staan, aan de hand waarvan zij hun berekeningen maken. Uit alle resultaten van mensen met zonnepanelen op hun daken, blijken de cijfers van Siderea veel dichter bij de werkelijkheid te liggen, dan de (verouderde) cijfers die SenterNovem/Agentschap en Milieucentraal hanteren.
Comments