Nieuws & Agenda‎ > ‎

Zonnepanelen zijn hun geld waard - ook zonder subsidie

Geplaatst 25 mei 2010 05:23 door Onbekende gebruiker   [ 29 mei 2010 03:33 bijgewerkt ]
We horen veel mensen zeggen dat zonnepanelen (nog) te duur zijn om aan te schaffen zonder SDE of Provinciale subsidie. Als we de meerwaarde van zonnepanelen voor het klimaat even buiten beschouwing laten en we kijken puur commercieel, dan kunnen we dit sommetje maken.

Rekensom: Sparen of Zonnepanelen ?

Stel je schaft 10 zonnepanelen aan à 200 wattpiek. Levensduur 25 jaar. Kosten 7.500 euro. Installatie, vervanging omvormer in de loop van de jaren en andere kosten in 25 jaar: 2.500 euro. Totale kosten dus 10.000 Euro

Stel nu dat je deze 10.000 euro op de bank zet en 25 jaar onafgebroken spaart met de mooie rente van 4 %. Over 25 jaar spaar je dan € 26.650 en maakt dus € 16.650 winst.

Nu kiezen we voor zonnepanelen van € 10.000,= en houden rekening  met een jaarlijkse stijging van de stroomprijs van 7,25% per jaar (zie tabel rechts). Ook houden we rekening met onderhoud, vervanging van onderdelen en slijtage. De zonnepanelen produceren per jaar 1750 kWh stroom en dit spaar je dus uit op je energierekening. De panelen zijn met deze energieprijsstijgingen in 12,5 jaar terugbetaald.

Na 25 jaar heb je ongeveer 26.500 euro uitgespaard /verdient en is je "winst" € 16.500. Volgens onze rekenmethode ligt de omslag bij een stijging van de elektriciteitsprijs van circa 7,6 % per jaar. Zouden de stroomprijzen nog wat meer stijgen, bijvoorbeeld met 8% , dan ben je al beter af met zonnepanelen :  €18.700 euro, al ruim € 2.000,- mèèr dan deze toch heel goede bank ! Een en ander uitgerekend met onze eigen Zonnehoven calculator.

Wat doet de Energieprijs ?

De hamvraag is dus: hoeveel prijsstijging kunnen we verwachten de komende 25 jaar ? Dat wordt in eerste plaats bepaald door Vraag en Aanbod. Wat we zeker weten is dat de wereldeconomie (vooralsnog) jaarlijks meer energie vraagt en dat de fossiele brandstoffen aan hun einde komen (olie als eerste, zie Peak-Oil). Moderne atoomcentrales zijn gigantisch duur (zie Finland - Olkiluoto) en daarbij loopt de wereldvoorraad uranium ook tegen zijn einde. Kernfusie is mooi maar zit nog steeds in het experimentele stadium en zal op zijn vroegst vanaf 2030-2050 een optie zijn. Mits het niet struikelt over de gigantische projectkosten (zie: ITER). Oftewel, de prijs van stroom kan de komende 25 jaar niet anders dan stijgen, flink stijgen.

De zon stuurt nooit een rekening

Zie nu daar tegenover de schitterende economische feiten van zonne-energie : een gegarandeerde opbrengst, onuitputtelijk en gratis. Een mate van zekerheid die je nooit ergens in de financiële wereld terug zult vinden. Sterker nog, bij de banken geldt : "financiële resultaten, behaald in het verleden geven geen garantie voor de toekomst". Zonnepanelen vragen om een relatief grote investering, dat is juist maar een keuken of auto is duurder, gaat minder lang mee en toch kopen we die ook. En bedenk ook hier opnieuw dat alleen zonnepanelen zichzelf terugbetalen. Binnen 10 - 15 jaar (met of zonder subsidie) is dit geld weer terug in je portemonnee en kun je het opnieuw uitgeven: Geld wat je twee keer uitgeeft, met zonnepanelen is het mogelijk !

Bronnen

Er zijn een paar leuke calculators te vinden op internet waar je zelf kunt stoeien met de cijfers. Als je meedoet aan Zonnehoven, krijg je onze eigen calculator in een Excel-spreadsheet. Let wel op: de uitkomsten verschillen enigszins per calculator.

Comments