Nieuws & Agenda‎ > ‎

Zonnepanelen koelen huizen in de zomer

Geplaatst 20 jul. 2011 13:57 door Onbekende gebruiker   [ 21 jul. 2011 04:52 bijgewerkt ]
Voor het eerst hebben onderzoekers met zekerheid het koelende en isolerende effect van zonnepanelen kunnen vaststellen. Ze deden dat met behulp van thermografie. Hierbij wordt warmte-straling letterlijk zichtbaar gemaakt.

Koeler in de zomer, warmer in de winter

De zonnepanelen vangen in de zomer de hitte op, waardoor deze niet in het dak cq het huis kan dringen. De hitte die aan de zonnepanelen ontsnapt, wordt verwijderd als er wind waait tussen het dak en de zonnepanelen. Panelen die schuin staan, maken de circulatie van wind nog gemakkelijker en daar is het koelende effect dus nog groter. De hoeveelheid hitte die het dak bereikt kan door zonnepanelen tot 38 procent teruglopen. Wanneer het buiten koud is, zorgen de zonnepanelen dat een huis minder warmte uitstraalt. En slaat de verwarming minder vaak aan.

Thermografie


Bovenaan liggen de zonnepanelen plat. Daaronder liggen ze ietsje schuin: donkerder blauw, dus het meest koel. Toch koelen ook de panelen die plat liggen, want zonder panelen is het dak rood, dus warmer! Het koelende of verwarmende effect van de zonnepanelen levert zo een extra bijdrage leveren aan de energie vermindering. Met zonnepanelen worden twee vliegen in één klap geslagen, zo concluderen de onderzoekers.

Jammer (maar onvermijdelijk) is wel dat hete panelen minder zonnestroom produceren. Het is daarom dat op koude, stralendblauwe voorjaarsdagen de panelen de meeste stroom produceren :-)

Comments