Nieuws & Agenda‎ > ‎

Actie 10 Mw goedkope zonnepanelen slaat plank mis

Geplaatst 20 nov. 2010 02:21 door Onbekende gebruiker   [ 22 nov. 2010 05:09 bijgewerkt door Adri Ros ]
Op 11 november, dag van de Duurzaamheid, lanceerde de duurzaamheids-organisatie Urgenda, samen met duurzaamheid-webwinkel De Betere Wereld de organisatie en website WijWillenZon. Met een spectaculaire aanbieding: 10 MWp (10.000.000 Wp) aan zonnepanelen. Voor prijzen tussen € 2,45 tot aan € 2,18 = per Wp. Zònder installatie, dus alleen de hardware. 

Ter vergelijking: Dit is in één klap evenveel als alle in 2009 in Nederland geplaatste zonnepanelen bij elkaar (SDE, particulier en bedrijfsleven). Voor een prijs lager dan de allergoedkoopste prijsstunters in Nederland. Alleen Zonnehoven is goedkoper, maar dan wel mèt een subsidie van 35%, anders niet. Dus in principe staan wij heel positief tegenover deze actie, die immers subsidie overbodig kan maken en 50.000 zonnepanelen kan plaatsen. Helaas zitten er veel haken en ogen aan dit project, misschien wel tè veel...

Haken en ogen

Je kunt alleen maar pakketten in vaste aantallen kopen (3,6,12,16), dus maatwerk op je dak zit er niet in. Er wordt een pakket zonnepanelen met bevestigingsmateriaal en omvormer voor je deur gezet  en daarna moet je zelf aan de slag.
Installatie moet je dus zelf regelen. Bij grotere daken (12+) of een ingewikkeld elektriciteitsnet in huis is een installateur aan te bevelen. De kosten daarvan moet je dus nog wel even bij de prijs optellen.
De omvormer, het hart van de installatie, is een onbekende Chint. Daarom zullen er harde garantie-eisen gesteld moeten worden bij defect. Over deze garantie circuleren verschillende cijfers op de site. Bedenkelijk is vooral die uit de Algemen Voorwaarden:


Hoe duurzaam is deze actie?

De initiatiefnemers hebben ervoor gekozen om niemand in de Nederlandse PV-wereld te polsen maar gelijk zelf naar China te stappen om een mega-deal af te sluiten. Installateurs verschenen pas enige tijd na 11 november op de site. Men heeft tevens geen consumenten-partners gezocht voor deze actie, terwijl die in Nederland voor het opscheppen liggen, denk alleen al aan de natuur- en milieu-organisaties met hun miljoenen-achterban! 
 
Ja, de actie heeft de voorpagina's en de nieuwsbulletins gehaald, dat wel. Nu denken veel consumenten dat PV heel goedkoop kan en dus moet zijn. Voor de bestaande markt kan dat echter desastreus uitpakken, zoals onder andere buro Wilders meldt:

"Betreft de actie van Urgenda waar zonnepanelen 35% onder de huidige prijs worden aangeboden.

Ondanks goede bedoelingen om Nederland massaal aan de zonnepanelen te helpen is deze actie desastreus voor de bestaande marktpartijen. Behalve bovenstaande partijen zijn er nog tientallen andere bedrijven die proberen te overleven in een toch al zeer moeilijke markt die mede veroorzaakt wordt door de door velen verguisde SDE.

Het leeuwendeel van de bestaande Nederlandse PV bedrijven is niet in staat om de door WWZ gehanteerde stuntprijzen gebaseerd op 10 Megawatt - en dus een slordige twintig miljoen Euro - te evenaren, laat staan een dergelijke actie op poten te zetten en te financieren. Het verkopen van kant en klare PV-pakketten is niet direct voor al deze partijen het probleem, maar het moet ook nog het dak op en dan is er nog zo iets als kwaliteit.

En het resultaat?

Vandaag, 22 november zijn 333 pakketten besteld, meldt de website. Elf dagen onderweg en nog 15 te gaan tot 7 december. Op die datum moeten 8.000 pakketten binnen zijn, anders vervalt de prijsgarantie. Dat wordt nog heel moeilijk en de kans dat WWZ het niet haalt lijkt ons levensgroot. En wat is dan het uiteindelijk resultaat ? Een gemiste kans om het aantal geplaatste zonnepanelen een echte impuls te geven. Een PV-markt die zich (wederom) gefrustreerd mag voelen. En een groot aantal mensen en bedrijven die (weer) buiten de boot zijn gevallen.

Al met al getuigt de actie niet van een weloverwogen, duurzaam doordachte actie maar, helaas, eerder als een PR-stunt. Met de beste bedoelingen, daar twijfelen we niet aan. Echter alleen met goede bedoelingen kom je er niet, goede uitvoering is minstens zo belangrijk!

Bronnen

http://www.duurzaamnieuws.nl/bericht.rxml?id=60448 (Goedkope zonnepanelen ook duurzaam?)
http://www.zonnepanelen.wouterlood.com/ (Nieuws en Blog > 13 november)
http://www.energiegids.nl/details.tiles?doc=/content/energie/nieuws/2010/11/11/DE-Urgenda.xml (Urgenda wil 10 MW zon-pv verkopen aan bedrijven en particulieren)
(Stichting stunt met zonnepanelen)
Comments