Nieuws & Agenda‎ > ‎

Kleine 30 mensen op geslaagde doe-het-zelfavond Zonnehoven

Geplaatst 4 mrt. 2011 04:33 door Onbekende gebruiker   [ 8 mrt. 2011 14:08 bijgewerkt door Adri Ros ]
In 't Hovenhuus werd donderdagavond 3 maart de eerste van drie bijeenkomsten gehouden voor deelnemers die zelf zonnepanelen op en in hun huis willen aansluiten. En voor wie dat nog overweegt. Tot aan 8 uur kwamen er mensen binnendruppelen tot we een kleine dertig aanwezigen telden. Ruim meer dan de twintig die zich hadden aangemeld en dat deed ons weer heel goed voelen.

Ferdi Hummelink van leverancier/installateur Independent Solar Systems opende met een uitgebreide presentatie over de verschillende aspecten van doe-het-zelven met zonnepanelen.Elke deelnemer kon
een praktijkhandleiding mee naar huis nemen en tevens instructies voor de bevestigin op hetzij schuine hetzij platte daken.

Opzien baarde Ferdi's nieuws dat de panelen niet geaard mogen worden aan een bliksemafleider maar op de aarde-pen van de stroominstallatie moeten.
Ook gaf Ferdi flink wat veiligheidstips mee en de raad om in ieder geval met twee mensen te werken: meest handig en veilig.

Daklocaties voor praktijkoefeningen gezocht

Er volgen nog twee praktijkochtenden/middagen: één voor platte daken en één voor schuine daken. De doe-het-zelvers zijn dan ter plekke aanwezig wanneer technici van Independent Solar Systems panelen leggen bij andere deelnemers van zonnehoven. Zo leert men in de echte praktijk van de techniek, materialen, gereedschappen en veiligheid. Zonnehoven/ISS zoeken nog twee daklocaties voor de praktijkdagen. We vragen daarom alle deelnemers om in overweging te nemen uw dakinstallatie hiervoor aan te melden. Bel of surf even met  ISS, Ferdi Hummelink (510247) en maak uw wensen of vragen kenbaar. Bij voorbaat hartelijk bedankt namens ons allen ;-))

Teruglevermeter van Enexis

Wat voor meter je ook hebt, het is verplicht om zonnepanelen te melden bij Enexis. Gelukkig blijkt Enexis één van de betere netwerkbeheerder van Nederland (deels nog van provincie Overijssel). Wanneer je
Enexis belt op 088 - 857 6775, is de hulp goed en snel. Je moet checken of je huidige energiemeter ook een telwerk heeft voor de teruglevering van overtollige zonnestroom. De ervaring is dat binnen 3 weken de teruglevermeter gratis geïnstalleerd is.

Mensen die een ouderwetse terugdraaimeter hebben, mogen weigeren hun meter te laten vervangen. En let op dat als je géén SDE-subsidie hebt, dus expliciet géén brutoproductiemeter hoeft te hebben.
Zie anders ook hun website 'Zelf energie produceren'.

Zonnestroom Producenten Vereniging (ZPV)

Vervolgens gaf Niels Schoorlemmer een boeiende presentatie over de onafhankelijke zonnestroomvereniging ZPV. Consumentenvereniging sinds 2003 met 1300 leden nu en de volgende activiteiten in deze presentatie. De ZPV stelde deze graag ter beschikking voor vertoning op onze site - waarvoor onze zowel als hun dank :-))

Presentatie ZonnestroomProducentenVerenigingFoto's van de avond

 
 
 
 
 
 

Comments