Nieuws & Agenda‎ > ‎

Nog 27 deelnemers voor Provinciale subsidie zonnepanelen

Geplaatst 12 mrt. 2010 12:40 door Onbekende gebruiker   [ 26 apr. 2010 03:25 bijgewerkt ]
Taakgroep Zonnehoven doet mee aan een tender van de Provincie Overijssel "Duurzame energie en energiebesparing" , waar je meer over kunt lezen in dit eerdere artikel op deze site. Deze subsidie betaald 30-40% van je investeringen in zonnepanelen direct terug. Dat maakt het dus goedkoper en daarom gemakkelijker om eraan te beginnen. Zónder 15 jaar lang de papierwinkel van de SDE. En iets eerder terug verdient dan de landelijke SDE-regeling: na 10 tot 12 jaar. En daarna dus 15-20 jaar lang gratis duurzame, niet-vervuilende zonnestroom.

Zoek mee naar liefhebbers van zonnepanelen, vóór 20 april

In de eerste ronde heeft Zonnehoven voldaan aan de eis van 17 deelnemers vóór 1 maart. In het weekend van 1 maart zijn taakgroepleden druk geweest met het werven van kandidaten. We feliciteren hierbij iedereen die zich aangemeld heeft!
De  Provincie vind ons project dus erg sympathiek en wil ons graag steunen. Anderzijds zijn er ook burocratische eisen waaraan ze zich moet houden en die komen nu naar voren. Zo hoorden wij afgelopen week plots, dat we slechts tot 20 april de tijd hebben om 50 aanvragen te verzamelen. Daarvan hebben we er nu 23 binnen. Nog 27 te gaan dus. 

Wacht niet tot de prijs daalt: 30-40 % korting is beste aanbieding sinds jaren

Daarom vragen we jullie om serieus na te denken of je in 2010-2011 zonnepanelen op je dak wilt leggen. De 30-40% korting maakt de panelen goedkoper dan ze de komende jaren ooit zullen worden. Dus wachten op goedkopere panelen heeft nu geen zin meer. De panelen hoeven trouwens niet per sé dit jaar al op je dak. Je hebt dus nog rustig de tijd om je financiering te regelen.En als jullie nog mensen weten in of rond de gemeente Deventer, bel ze alsjeblieft, of stuur ze een mailtje met een link naar deze pagina.

Iedereen uit de gemeente Deventer is welkom zich in te schrijven voor de Provinciale subsidie aanvraag van taakgroep Zonnehoven.Landelijke SDE-subdidie 2010 : 1e dag 17.000 aanvragen
Op maandag 1 maart om 17.00 uur waren al circa 17.000 aanvragen ingediend voor de zonnepanelensubsidie. Dat betekent volgens AgentschapNL (in 2009 nog SenterNovem ) dat de eerste dag al meer subsidie is aangevraagd dan er in de pot zat, namelijk 69 miljoen euro. Dus gaat er weer geloot worden onder deze 17.000 aanvragen. Minister van der Hoeven zegt over deze uitslag : “Het toont aan dat er nog steeds veel mensen zijn die bereid zijn te investeren in duurzame energie. Dat doet me deugd.” 

Wij zeggen: Kom op dame, dat er veel belangstelling is voor zonnepanelen, dat wist iedereen al lang. Zelfs ondanks de miezerige SDE-regeling ! Ons had het deugd gedaan als van der Hoeven de aantoonbaar betere feed-in regeling had ingevoerd. Engeland heeft die nu in februari gekregen en Duitsland, Spanje, Italië, Griekenland, Frankrijk, Tsjechië en Turkije al langer. En met veel succes ! De feed-in regeling word betaald uit een opslag op de kWh-prijs en word een x-aantal jaren achtereen vast uitgevoerd.

Een loterij met kans van 1 op de 3

Maar goed, het is nu even niet anders. Hoe groot is onze kans in deze loterij ? 1 %, 10 %, 50 % ? We maakten een sommetje: Het subsidiebedrag is, volgens AgentschapNL, goed voor 20 Megawatt.  Hoeveel Watt zou er per aanvraag ingediend zijn?  Een gemiddeld NL-gezin verbruikt 3.500 Kwh/jr. Daarvoor zijn 20 panelen van 200 Wp nodig. Bij de inschrijving van Zonnehoven hebben 22 gezinnen 9,3 zonnepanelen aangevraagd. We schatten voor de SDE daarom 15 panelen per aanvraag. Uitgaande van 200 Wp per paneel, is dat 17.000 X 15 X 200 = 61,25 Mw. Zeg drie keer overschreven, dus je kans is ongeveer 33 %. Tsja, beter dan 10, minder dan 100 zullen we dan maar denken...
Comments