Nieuws & Agenda‎ > ‎

Reactie Urgenda op kritiek 10MW-actie

Geplaatst 25 nov. 2010 01:11 door Adri Ros   [ 25 nov. 2010 02:24 bijgewerkt ]
Op 20 november plaatste Zonnehoven een kritisch artikel over de grote PV-actie WijWillenZon : Een aanbieding van 10 miljoen Wp aan zonnepanelen tegen extreem lage prijzen (zie hier). Wij hebben dit artikel ook aan WijWillenZon verstuurd en kregen daarop een zeer uitgebreide reactie van Marjan Minnesma, directeur van Urgenda. Waarvoor onze dank. Voor de leesbaarheid plaatsen wij hier een samenvatting. Op plekken waar (....) staat hebben wij tekst weggelaten (+50%). Het gehele document is hier als download voor iedere geïnteresseerde beschikbaar.

-------

Geachte mensen van Stichting Zonnehoven,

Dank voor jullie e-mail en vragen, daar gaan we graag op in en waar we ervan kunnen leren, gaan we er iets mee doen.

1. Algemeen

Het bestuur van Wij Willen Zon heeft zich ten doel gesteld om de markt voor zonne-energie in Nederland sneller te vergroten. Nederland loopt ver achter bij de meeste landen om ons heen en het feit dat vele duizenden mensen en bedrijven werden uitgeloot voor de SDE heeft daar niet aan bijgedragen. Zonder SDE vonden mensen het blijkbaar te duur en tot op heden zit er nauwelijks versnelling in deze markt. Onze indruk is dat de prijzen flink omlaag moeten om die massa die zich wel heeft aangemeld voor SDE, maar na afwijzing niet doorzet, aan te spreken. Vandaar dat ons aanbod primair een lage prijsaanbod is, maar wel voor A-kwaliteit panelen en toebehoren.

2. Maatwerk

Onze inzet is de markt voor zonne-energie versnellen door de drempel van te hoge kosten weg te halen. Wij kunnen aan vele particulieren voor een lage prijs aanbieden door een bepaalde mate van standaardisatie. Dat betekent dus inderdaad dat we niet per persoon of per huishouden een aanbod kunnen doen, want dat betekent in een distributiecentrum zo veel extra handelingen en qua administratie zoveel meer tijd, dat de kosten dan te snel oplopen. Dat neemt niet weg dat mensen best kunnen combineren. 6 panelen plus 3 panelen, twaalf plus 3 of plus 6 etc. je kunt die panelen in allerlei configuraties neerleggen. (....)

3. Chint

De omvormers zijn van een hele grote Chinese maatschappij op het gebied van elektrische laagspanning, vermogenstransmissies en distributie. Ze behoren tot de top 20 van het Chinese bedrijfsleven, een belangrijke internationale speler met veel kennis van zaken en meer dan 16.000 werknemers. In Nederland is Chint weinig bekend, maar in China is het 1 van de topbedrijven met grote staat van dienst.(....) Chint wil het graag goed doen en biedt dus ook servicepunten aan in Europa, opdat ze snel kunnen leveren, mocht er iets mis zijn. Ze bieden gewoon standaard 5 jaar garantie op hun product, dat staat ook op onze site.

4. Garantie en verzekering

U haalt artikel 9 aan uit de algemene voorwaarden, dat betreft niet de garantie van Chint (die is en blijft 5 jaar), maar de service van Stichting Wij Willen Zon om namens de koper van panelen op te treden en bij Chint een evt nieuwe omvormer te gaan regelen. Aangezien wij merken dat dit nu verwarring schept, zullen we dit artikel aanpassen en ook naar 5 jaar omzetten. Dat betekent dan dat een klant die de eerste 5 jaar problemen heeft, dat kan melden bij de Stichting en dat wij contact opnemen met Chint. Een installateur zal moeten bevestigen dat de omvormer inderdaad een mankement heeft en kan deze op kosten van ons terugsturen en krijgt een nieuwe voor de klant teruggestuurd.

Als we voldoende panelen verzamelen en de actie gaat door, ontvangen de kopers ook nadere informatie over verzekeringen die ze kunnen afsluiten bij een verzekeraar (....)

5. Waarom uit China?

Er wordt gesuggereerd in uw artikel dat wij niet op de Nederlandse PV-markt hebben gekeken. Dat is natuurlijk niet waar. Dat wil zeggen: de Stichting Wij Willen Zon bestaat nog maar een maand en heeft dat niet zelf gedaan, maar onze partners zijn al maanden aan het onderhandelen geweest. Zij hebben natuurlijk ook in Nederland gekeken. Ons uitgangspunt is nog steeds dat we de consument een goed en zo betaalbaar mogelijk product willen bieden. Het is algemeen bekend dat 50 tot 70% van de zonnepanelen die in Europa geplaatst worden uit China komen, om de simpele reden dat ze daar goedkoper zijn en van een constante en goede kwaliteit. (....)

6. Ook uit Nederland

Het montagemateriaal waar we mee werken komt overigens wel uit Nederland en past goed bij de Nederlandse daken met veel flexibiliteit. De vervoerders komen ook uit Nederland.

7. Consumentenpartners

Er wordt ook gesuggereerd dat wij geen consumentenpartners zouden hebben. Hoewel ik de kritiek wat wonderlijk vindt, is deze ook onterecht. Wat hier is gebeurd, is dat wij een aanbod hebben gehad van fabrikanten, dat aanvankelijk maar twee en met heel veel moeite vier weken in stand kon blijven. Daarna wordt de prijs weer opnieuw onderhandelbaar. Dus wij moesten ineens heel snel reageren: deal or no deal? We hebben weloverwogen het risico genomen en gezegd “deal”, omdat we het een grote kans vinden om in deze markt een werkelijke doorbraak te krijgen. De zgn. consumenten- en milieuorganisaties kunnen niet zo snel hun magazines en formele kanalen aanpassen, maar zijn wel actief op nieuwe media. Verder werkt Urgenda juist ook met heel veel nieuwe en kleinere netwerken, de koplopers in de markt op allerlei gebieden, de eigen achterban. Wij spreken dus hele andere netwerken aan. Daarnaast kan ik u verzekeren dat onze contacten met milieu-organisaties uitstekend zijn en dat er met een groot aantal wordt overlegd. Wellicht zullen we in de toekomst ook zaken gaan bundelen. Elke dag haken er weer nieuwe partijen aan.

8. Installateurs

Al voor 11-11 hebben we gesproken met directeuren van Uneto-VNI en Meer met Minder, beide enthousiast over de actie. Uneto-VNI gaat extra cursussen aanbieden. Meer Met Minder informeerde al zijn aangesloten leden met ervaring in zonnepanelen. Voordat de mensen waren benaderd en aangaven op onze site te willen, ging er wat tijd overheen. Dat de site niet op dag 1 was gevuld klopt, dat was het gevolg van de zelfde tijdsklem. Maar inmiddels staat er een lijst op de site en melden zich dagelijks nieuwe partijen aan.

9. U verpest de markt voor bestaande verkopers van zonnepanelen en installateurs

Wij zijn niet  van plan op de markt te blijven als bedrijf, maar willen een versnelling genereren, die daarna hopelijk overgenomen wordt door allerlei andere partijen. Doordat dit initiatief bekend werd, hebben we veel reacties gehad en het blijkt dat er de komende jaren meerdere andere initiatieven op de markt komen, dus het duurt niet lang voor er veel partijen op de markt komen met lagere prijzen en nieuwe constructies. Het zou dus voor de branche wellicht goed zijn hierop te anticiperen en wellicht aan te haken bij ons initiatief. Daar staan we voor open en we hebben ook al een groot aantal gesprekken gevoerd inmiddels over mogelijke samenwerking. Wij hopen dat we veel activiteit los maken, waar verkopers van panelen en installateurs ook van profiteren. We gaan nu veel (zakelijke) potentiële klanten benaderen en als die aangeven geïnteresseerd te zijn, verwijzen we ze graag door naar een installateur die met hen gaat kijken wat er nodig is. (....)

10. Het resultaat?

Op dit moment voeren we gesprekken met tientallen grotere klanten en zijn er contracten en offertes gemaakt voor rond de 7 MW. Dat staat los van een eventuele samenwerking met het initiatief van Wubbo Ockels, die ook 5 MW zoekt en nog enkele anderen waar we mee spreken. Als we de 10 MW dicht gaan naderen, kijken we naar financiële partners die garant kunnen staan om ons nog twee maanden verlenging te gunnen, want dan halen we het zeker. Alle kansen dus om het nog te halen, zeker als iedereen die zonne-energie een warm hart toedraagt zich met ons hiervoor gaat inzetten.
 

Met vriendelijke groet

Marjan Minnesma
Directeur Stichting Urgenda
Comments