Nieuws & Agenda‎ > ‎

Project Zonnehoven succesvol afgerond

Geplaatst 27 jul. 2011 12:54 door Onbekende gebruiker   [ 3 aug. 2011 04:18 bijgewerkt ]
Het is zover… 1 juli is project Zonnehoven opgeleverd, alle panelen zijn gelegd, binnen de gestelde tijd en met de subsidie schoon op: Het grootste duurzame particuliere bewonersproject van Deventer is een feit! Zonnehoven groeide in 2 jaar tijd uit van 3 Worpbewoners op een TT filmavond in het Hovenhuus januari 2009, tot een taakgroep annex stichting met 10 actieve vrijwilligers en honderd leden.

Zonnehoven organiseerde in deze 2 jaar vijf grote bijeenkomsten in het buurthuis met dik driehonderd bezoekers, stond met een stand op drie buurtfeesten en gaf vier dia-presentaties op bijeenkomsten in de provincie. Nieuwsbrieven werden naar 200 belangstellenden gestuurd, bijna honderd mensen meldden zich als lid-kandidaat voor zonnepanelen op hun dak.

Onze Groene Deal is top!

Provincie, gemeente en wij
De volgende cijfers zeggen iets over de impact van Zonnehoven: 77 huishoudens legden 797 zonnepanelen, ter waarde van € 510.000,=. De provincie Overijssel subsidieerde hiervan € 163.500,=. Zonnepanelen, omvormers, constructiemateriaal en installatiearbeid werden geleverd door twee Deventer zonnebedrijven: Independent Solar Systems (ISS) en ESDEC. De uitrol duurde kleine 4 maand en er zijn twee extra collega’s bij ISS in dienst genomen. Dertig deelnemers legden de zonnepanelen in zelfwerkzaamheid, gesteund door Zonnehoven en ISS.

De 797 zonnepanelen hebben een totaalvermogen van 151.000 Wp, goed voor een gemiddelde jaaropbrengst in Overijssel van 120.000 KWh. De bewoners verdienen hiermee het komende jaar om en nabij de € 27.500,= (à 0,23/KWh). Bij elke prijsstijging van de stroom (2,5% - 10%/jr) gaat de opbrengst verder omhoog. Samen met de subsidie worden de panelen zodoende in ongeveer 10 jaar terugverdiend. Alle opbrengst daarna is pure winst, ook voor het klimaat. De vermeden uitstoot van CO2 is ruim 100.000 kilo per jaar!

Zonnepanelen breken definitief door

Tel deze vakantie de zonnepanelen eens – leuk tijdverdrijf! Wij zien ze echt overal, met een grote grijns op ons gezicht. Duitsland voorop en zelfs in Nederland, bijvoorbeeld bij ons op de Worp! Mede dankzij de inzet van honderden zo niet duizenden vrijwilligers en een groeiend bewustzijn bij de burgers. Gestimuleerd door duurzame programma’s van gemeente of provincie en dalende prijzen van zonnepanelen.

Wij worden de laatste maanden vaak gebeld en gemaild door mensen die ons voorbeeld willen volgen. Gelukkig, want dat was één van onze doelstellingen. In onze regio zijn nu bewoners gestart met organisaties voor zonnepanelen in HeetenHoonhorstVoorstZwolleHeino en Olst. Overal puilt de belangstelling uit. En als klap op de vuurpijl start Zon Deventer een vervolg op Zonnehoven.

Bronnen:
Milieucentraal - Duurzame energiebronnen
CBS - Aardgas & Electriciteit, gem.tarieven
Comments