Nieuws & Agenda‎ > ‎

Eindstand provinciale subsidie : 75 huizen, 783 panelen

Geplaatst 19 apr. 2010 14:39 door Adri Ros   [ 4 jun. 2010 13:13 bijgewerkt door Onbekende gebruiker ]
Een prachtige eindstand die onze verwachtingen (én die van de provincie) ruimschoots overtroffen heeft. Zo blijkt maar weer dat er genoeg mensen bereid zijn om in zonnepanelen te investeren, dus daar ligt het niet aan. Omdat we vóór 20 april de lijst met inschrijvingen naar de Provincie opgestuurd moesten hebben, zijn we op 19 april vanaf 20:00 aan de slag gegaan met het controleren van de inschrijvingen. Dus inschrijvingen ná die tijd (nog een stuk of 5) kunnen niet meer mee, maar willen we wel op de wachtlijst zetten als men zelf dat ook wil.

Op de lijst  naar de provincie staan dus 75 deelnemers, die samen goed zijn voor zo'n 783 mooie zonnepanelen van 200 Wp per stuk. Tezamen kunnen ze ieder jaar tussen de 133 en 141.00 kWh produceren. Ja, ja, niet misselijk hoor.

Iedereen die zich op tijd heeft ingeschreven, ontving van ons een mail terug met daarin het tijdstempel van hun inschrijving. De inschrijvingen zijn gerangschikt op datum en tijd van aanmelding. Alle deelnemers zijn afkomstig uit de gemeente Deventer. We hebben besloten de hele lijst mee te zenden omdat deelnemers zich nog kunnen terugtrekken.

Duitsland gaat en wij...

Belangrijk momenteel om te weten is dat de markt van  zonnepanelen overvraagd wordt door Duitsland: daar loopt de feed-in subsidie al jaren zó goed dat men besloten heeft om in januari en juli 2010 de regeling met in totaal 25% te verkleinen. De levertijd van zonnepanelen en met name omvormers is daardoor opgelopen tot meer dan zes maanden èn de prijzen zijn/blijven door de marktwerking erg hoog. Kortom, hou er rekening mee dat de kans best klein is dat we nog dit jaar zonnepanelen gaan plaatsen.

Eerste keer

Het is de eerste keer dat de provincie Overijssel een bewonersinitiatief zoals Zonnehoven wil ondersteunen. Deze subsidie was tot voor kort, alleen geschikt voor (nieuwbouw-)projecten met een vast aantal huizen (meest van woningbedrijven of projectontwikkelaars), met een nauwkeurig omschreven offerte. In ons geval kunnen we echter pas nu, nu we weten hoeveel mensen mee gaan doen, serieus in onderhandeling gaan over de prijzen van zonnepanelen en installatie. Precies andersom dus. Daarom moeten enkele spelregels aan onze situatie  worden aangepast. We hebben bijvoorbeeld gewerkt met gemiddelde aantallen. De komende tijd moeten deze omgezet worden in concrete cijfers, waarin de uitgangspunten van minstens 50 huizen en 30-40 % korting tot uiting komen.

Zodra we meer zekerheid hebben over hoe de provinciale subsidie verder gaat, zullen we dit zo snel mogelijk doorgeven. En wanneer we de subsidie binnen hebben, willen we iedereen bij elkaar roepen om de volgende stappen te bespreken. Belangrijk uitgangspunt is dat wij streven naar een zo groot mogelijk aantal zonnnepanelen cq jaaropbrengst aan kWh, dus gezamenlijk inkopen is daarvoor geboden.

Tot die tijd gaan we geduld hebben en lekker van het voorjaarszonnetje genieten ;-))


Comments