Nieuws & Agenda‎ > ‎

1-0 voor Zonnehoven: subsidie is binnen!

Geplaatst 14 jul. 2010 07:35 door Onbekende gebruiker   [ 28 jul. 2010 04:08 bijgewerkt ]
We hebben officieus te horen gekregen dat de Provinciale Staten van Overijssel onze subsidieaanvraag van € 163.500,= heeft goedgekeurd. Fantastisch ! Zeker na de teleurstellende resultaten van de landelijke SDE-subsidieronde 2010, zijn we hier heel erg blij mee. Wij feliciteren al onze deelnemers (en onszelf) met dit prachtige resultaat. We gaan opgelucht en blij vakantie vieren. Om daarna dit  prachtige project af te maken, liefst binnen één jaar en met maximaal resultaat : De plaatsing van 780 zonnepanelen op 75 huizen in Deventer met een capaciteit van 156.000 Wp (=1.100 m2) die per jaar rond de 133.000 Kwh stroom gaan leveren : "Let the sun shine in" !

Plaatsing zonnepanelen vanaf januari 2011

Ter beeldvorming geven we hierbij onze planning van de volgende stappen, maar pin ons er niet op vast. Hou onze site in de gaten en lees onze mails voor de laatste stand van zaken.

Augustus-September
- Onderhandelingen offertes en subsidie-regeling
- Concept subsidieregels, contracten en offertes
Oktober-December
- Informatieve bijeenkomst Zonnehoven
- Uitvoeren dakopnames & maatoffertes
- Tekenen contracten met Leverancier / Subsidiegever / Duurzaamheidslening
Januari - September 2011
- Oplevering, transport en opslag zonnepanelen
- Plaatsing panelen wanneer het weer dat toelaat
- Uitbetalen subsidie na plaatsing op dak

Toelichting op de huidige planning

Zonnehoven wil zoveel mogelijk mensen helpen bij het inkopen van goede zonnepanelen en daarbij alle mogelijkheden benutten tot kostenverlaging. De komende maanden gaan we in overleg met de provincie om de subsidieregels definitief vast stellen. En we overleggen al druk met leveranciers en installateurs over de prijs van de hardware. Met beide partijen kijken we naar mogelijkheden tot  verdere besparingen door zelfwerkzaamheid van bewoners bij transport, opslag en installatie. De uiteindelijke cijfers kunnen we nu dus nog niet geven. Voor een eerste indruk hebben we een rekenvoorbeeld gemaakt van de drie belangrijkste manieren waarmee we geld zouden kunnen besparen. Kosten zonnepanelen gebaseerd op een referentiesysteem van Suntech 200Wp panelen inclusief SMA omvormers en Esdec click-fit montagesysteem voor een schuin dak incl. BTW. De cijfers zijn fictief maar niet ver van de werkelijkheid ;-)


Zelfwerkzame deelnemers sparen geld en energie

De komende maanden gaat er veel werk verricht worden. We stellen de huidige deelnemers in de gelegenheid om in eigen straat en buurt de werkzaamheden af te stemmen om zo weer kosten te drukken. Denk hierbij aan gezamenlijk transport en opslag van de panelen, het delen of samen huren van speciale gereedschappen (steigers, beschermingsmiddelen e.d.), hand en spandiensten bij plaatsen van de panelen op dak en dat soort slimme dingen. We denken dat kleine groepjes (2-5) het beste zijn, omdat je dan makkelijker afstemt en de boel overzichtelijk blijft.

SDE en Duurzaamheidslening

De deelnemers van Zonnehoven die een SDE-subsidie hebben aangevraagd, kunnen gewoon meedoen met de Inkoopkorting en met de Zelfwerkzaamheid. Alleen de subsidie van de provincie mag niet samen met de SDE gebruikt worden, staat in het regelement van Overijssel.

Voor de financiering kun je eventueel een beroep doen op de Duurzaamheidslening van de gemeente Deventer met een rente van 2,5-3%. De aanvrage hiervoor loopt via ons en het Deventer energieproject Verbeter & Bespaar alwaar eerst een Energie Maatwerkadvies wordt uitgevoerd. Het advies kost € 200,= en wordt volledig gesubsidieerd door Agentschap (ex-SenterNovem). Na akkoord van de gemeente kun  je de aanvraag indienen bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN)

Taakgroep Zonnehoven 
toe aan versterking 

We zijn vorig jaar maart heel verrassend begonnen met 10 mensen in de taakgroep. Gedurende het jaar zijn enkele mensen afgevallen en nu de subsidie is toegekend, zijn we toe aan wat versterking door 2 à 3 vrijwilligers. We komen 1 x per maand bij elkaar in het Hovenhuus op de Worp. Verder zit iedereen in een subgroepje en doet daar taken samen met de anderen of gewoon thuis achter PC of telefoon. Deze subgroepjes zijn nu actief:
  1. Offerte/Samenwerking met PV-bedrijven
  2. Beheer en uitvoering PV Subsidie Overijssel
  3. Publiciteit, bijeenkomsten, lezingen en website
  4. Collectieve PV-panelen op grote daken
Als je mee wilt doen hoef je nog niet gelijk te kiezen maar gaat gewoon meedraaien met ons overleg. Daar zie je dan vanzelf wel waar je interesse naar uit gaat en wordt je verder geholpen door het subgroepje.

Je kunt ons altijd even bellen (0570-644840 ma-vr: 19-21) of mailen (info@zonnehoven.nl) om eens kennis te maken met ons en het werk wat we doen. We staan je graag te woord, of je nu mee gaat doen of niet.

Comments